” Precis så självklart det är att man släcker lamporna för att spara på elen, är det lika självklart att stänga kranen och spara på vattnet”
Vi träffar Amanda Nilsson en måndag eftermiddag i sin och sambon Robins nya lägenhet i Degeberga. Det är ljus lägenhet med tre rum och kök och en stor uteplats i söderläge. De har nyligen flyttat in men det syns inte, alla saker har redan funnit sin plats.
- Ja vi gillar ordning och reda och min sambo är lite pedant, skrattar Amanda och visar deras stora klädgarderob där alla plagg hänger i en prydlig rad, indelat i olika färger och på likadana galgar.
Vid kontraktsskrivningen fick Amanda en duschklocka och information om varför det är viktigt att spara på vatten.
- Haha då skrattade jag gott för Robin har verkligen anammat idéen med duschklockan och informationen om att spara vatten. Stod jag för länge i duschen poängterade han det gärna och pekade på duschklockan och blev det fööör länge drog han bort draperiet, berättar Amanda.
Tidigare bodde Amanda nämligen i Robins lägenhet i Tollarp där han redan i höstas fått samma information och duschklocka.
I lägenheten i Degeberga har de individuell vattenmätning vilket innebär att man enbart betalar för vattnet som man förbrukar.
- Visst skulle man haft det överallt för när man betalar för det man själv förbrukar då blir man mer sparsam. Men precis så självklart det är att man släcker lamporna för att spara på elen, är det lika självklart att stänga kranen och spara på vattnet, menar Amanda. Det gäller att tänka till!
Efter intervjun skulle Amanda släcka lamporna och gå och sova då hon varit uppe sedan halv två på natten för att vara på jobbet och köra budbil från halv tre på natten.
Förbud mot eldning och bevattning
Räddningstjänsten har utfärdat eldningsförbud. Det är förbjudet att göra upp någon typ av eld utomhus eller att grilla i skog och mark. Det är tillåtet att grilla på särskilt iordningsställda, fasta grillplatser och egen tomtmark med en upphöjd grill på ben, minst sex meter från fasaden. Kom ihåg att ha uppsyn över grillen, så att ingen glöd sprider sig.
Kommunen har förbjudit bevattning med spridare eller slang (ex gräsmattor) eller för att fylla pooler(!). Att vattna blomkrukor eller rabatter med vattenkanna är tillåtet, men var återhållsamma.
Spara på vattnet
Med risk för vattenbrist i kommunen – spara vatten där du kan.
Duscha kortare (kanske med hjälp av en duschklocka?).
Låt inte vattnet rinna när du tvålar in dig i duschen, handdiskar eller borstar tänderna.
Var redo om du får översvämning
Om det skulle komma mycket regn när marken är torr ökar risken för översvämningar. Tänk på att inte förvara saker du är rädd om på platser som kan riskera att översvämmas, exempelvis på golvet i källarförråd.
Tips! Förvara saker på hyllor eller i plastlådor och kom ihåg hemförsäkringen så att du kan få ut ersättning om du drabbas.
Håll dig sval i värmen
Det enda du inte bör spara på är vatten till dig själv och de andra i hushållet – passa på att drick mycket i värmen! I sommarvärmen är det viktigt att du gör vad du kan för att hålla dig så sval som möjligt.
Här kommer fem tips!
- Ha persienner och gardiner fördragna.
- Vädra med korsdrag när det är svalare på kvällen, natten eller tidigt på morgonen, så vädrar du inte in den varma luften.
- Ha många fönster öppna då det är svalare ute. Ha stängda fönster när det är varmare ute än inne. Stäng av apparater som utstrålar värme, som dator, tv eller diskmaskin.
- Om du har en fläkt – placera den så att den blåser runt den svalare luften vid golvet.
- Duscha inte kallt, då det får kroppen att öka sin temperatur. Duscha ljummet!
Om det blir värmebölja
Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd bör temperaturen i lägenheten under en normal sommar inte överstiga 26 grader, men att det kortvarigt under en period får vara 28 grader. De allmänna råden är dock inte tillämpliga på samma sätt under en värmebölja. Det är därför extra viktigt att du vid en värmebölja genomför åtgärderna ovan.
När ska du felanmäla?
När det inte är värmebölja: Har du genomfört åtgärderna men upplever att du ändå har för hög temperatur under längre tid? Mät temperaturen två gånger per dag (mitt i ett rum som vädrats under dygnets svalare timmar och som har persienner och gardiner fördragna). Har du för hög temperatur går det bra att felanmäla.
Gratis för alla!
Sommar, sol och gratis bad!
Nu har sommarlovet officiellt börjat, kom och svalka dig på Gamlegårdsbadet mitt i Gamlegårdsparken. Här finns en 25-metersbassäng med plats för både motionssim och lek samt en plaskbassäng för de allra minsta. Och gratis entré - för alla!
Öppet: Alla dagar 11.00-19.00 fram till och med 14 augusti.
Adress: Bjäregatan 47, Stadsbuss 1 - hållplats "Kristianstad Drabantvägen".
ABK bygger ny fritidsgård utifrån barns önskemål - och bygger om Gamlegårdens centrum
Det ska bli en ny multifunktionell fritidsgård på Gamlegården, bland annat med lek- och idrottsytor både inne och ute. Dessutom ett ombyggt stadsdelscentrum utifrån trygghet och trivsel för besökare och verksamheter.
– Vi vill skapa en fritidsgård utöver det vanliga, ett ännu bättre stadsdelscentrum och nya bra lokaler för våra medarbetare, säger Christer Nilsson, styrelseordförande för ABK. Vi gör en stor investering för ökad trygghet och trivsel för både barn och vuxna, med särskilt fokus på flickor och kvinnor. Detta är en del i vårt långsiktiga sociala arbete på Gamlegården.
Barnen har varit med från början
Den nya fritidsgården ska ligga i den byggnad som tidigare varit kundcenter för ABK, bredvid Gamlegårdens centrum och nära till Gamlegårdsparken. Utformningen av fritidsgården har ABK tagit fram tillsammans med Kristianstads Fritidsgårdsforum (KFGF) och har utgått från barnen på området.
– Vi på ABK och KFGF har haft workshops tillsammans med de barn som besöker fritidsgården idag, för att ta reda på vad de vill ha och behöver, säger Karl-Henrik Persson, byggnadschef på ABK.
– Vad jag vet är det smått unikt att man bygger en ny fritidsgård så här från grunden, från början ritad och planerad efter verksamheten och vad barnen på området vill ha, säger Johan Jönsson på Kristianstads Fritidsgårdsforum, KFGF, som driver fritidsgården på området idag.
Fritidsgård och lokal till kvinnor i ett
Resultatet har blivit en flexibel lokal med många funktioner. Bland annat ska det finnas 111 m2 yta för multisport inomhus. I direkt anslutning en multisportyta utomhus på över 150 m2 och en uteplats med grillyta. Inne på fritidsgården är det tänkt att finnas avgränsade delar för datorspel, musikstudio, gym, dans- och biorum, pysselrum, aktivitetsrum med exempelvis biljard eller bordtennis, lugna rum och rum endast för tjejer.
Under de tider som lokalerna inte används som fritidsgård är tanken att de ska kunna nyttjas till olika bosociala satsningar, exempelvis med aktivitetslokaler vigda åt kvinnor.
Om allt går som planerat så beräknas den nya fritidsgården öppna i slutet av 2024.
Ett tryggare stadsdelscentrum
I samband med att nuvarande fritidsgård flyttar från Gamlegårdens centrum planeras deras lokaler att byggas om och bli ett nytt kontor för ABK:s förvaltning, med drygt 20 fastighetsskötare, miljövärdar och administrativ personal.
– Även om personalen mestadels är ute på området så innebär det nya kontoret ökad närvaro för vår personal i centrat, vilket vi tror kan bidra till ökad trygghet, säger ABK:s vd Henrik Strand. Samtidigt innebär det bättre lokaler för våra medarbetare.
Entréerna till Gamlegårdens centrum kommer också att byggas om.
– Vi vänder entréerna för en del av verksamheterna utåt istället för inåt mot torgytan i mitten, exempelvis för biblioteket. Det innebär att vi också stänger de båda sidoentréerna till centrat, och istället fokuserar på huvudentrén. Entrépassagen ut mot Näsbychaussén byggs om till en lokal, dit körskolan i centrat kommer att flytta.
Huvudentrén planeras göras om för att bli mer inbjudande och med ny karuselldörr, bland annat för att minska risken för att ytorna används på fel sätt, exempelvis att en del cyklar eller åker sparkcykel genom centrat.
Även utemiljön intill centrat planeras att förändras, i samverkan med Kristianstads kommun.
Huvudentrén planeras byggas om under hösten 2023, och om planerna hålls så skulle det nya ABK-kontoret stå klart i slutet av 2025.
Vill du och din familj hänga på stranden i sommar och kolla på handboll?
Vinn biljetter till Åhus Beachhandboll
Nu har du chansen att vinna 1-dagsbiljetter till årets Åhus Beachhandboll!
Fyll i formuläret (på mina sidor) där du motiverar varför just du och din familj ska vinna biljetter senast den 6 juli, så är du med i utlottningen.
Vinnarna blir kontaktade via e-post.
För att få biljett måste du fylla i formuläret på Mina sidor under aktuella erbjudanden.
Gratis sommarlovsaktiviteter i Kristianstads kommun
Idrott, kultur, bad, natur, utflykter och träffa vänner hör sommarlovet till.
Här är ett urval av gratis aktiviteter som Kristianstads kommun och ABK ordnar för barn i alla åldrar. Kristianstads kommuns alla aktiviteter finns presenterade på www.kristianstad.se/lov
Hittaut på Näsby och tävla om ett fritidspaket
Njut av naturen på natursköna Näsby fält och upptäck blomstrande gårdar på Gamlegården och på resten av Näsby. Ta alla 35 checkpoints på Näsby och visa upp detta på ett av våra kundcenter så är du med och tävlar om tre fritidspaket för utflykter eller strandhäng. Värde 1400 kronor.
Tävlingen pågår till och med 18/7 och vinnarna kontaktas via e-post.
Bild: Svenska Orienteringsförbundet
Gratis inträde KFC-IFK Malmö 21/8
Spara datumet den 21/8. Då Spelar Kristianstads FC mot IFK Malmö på Kristianstads fotbollsarena kl 19:00 och vi bjuder på inträdet!
För att få biljett måste du anmäla dig och boka biljetter på Mina sidor under aktuella erbjudanden.
Sista dagen för anmälan är den 17 augusti kl 23:59.
Vinnare utsedd!
Detta fotografi ska utsmycka 110 kvm stor ABK-fasad i centrala Kristianstad.
"En vacker bild med djup, där staden skymtar fram i Vattenriket. Bildens beskärning med inverterat motiv skapar en spännande komposition".
Så motiverar juryn den vinnande bilden, tagen av Solveig Selin. Fotografiet kommer nu att förstoras upp på fasadskivor på det första nybyggda huset i Östermalms Park. Den 28 meter långs och 4 meter höga bilden kommer att bli en permanent utsmyckning, synlig från den nya engelska parken i området.
53 fotografer skickade in 132 tävlingsbidrag till tävlingen som varade mellan 28 mars och 5 juni.
– Det är roligt att så många har velat vara med och tävla om att få utsmycka vårt nya kvarter Östermalms Park, säger Henrik Strand, vd på ABK.
Juryn har bestått av Karl-Henrik Persson, byggnadschef på ABK, Patrik Jogby, ABK:s projektledare för Östermalms Park, Karin Rudnert, arkitekt på PE Teknik & Arkitektur samt konstintendent / curator Filippa Forsberg på Kristianstads konsthall. De har vaskat fram två finalister och den vinnande bilden har sedan utsetts av ABK:s styrelse och Byggnadsnämndens presidium den 16 juni.
Vi ser även över möjligheten att förstora upp och montera bilden som kom på andra plats, fast på annan fasad i stadskärnan.
Tävlingen har inte enbart varit riktad till professionella fotografer eller konstnärer, utan tävlingen har varit öppen för alla som har velat delta.
– Vi har sett fasadskyltarna med upptryckt foto som en del i att skapa engagemang för det nya bostadsområdet och parkmiljön, inte som en traditionell konstnärlig utsmyckning, säger Karl-Henrik Persson, byggnadschef på ABK.
Den vinnande fotografen får ära, men det utgår ingen ersättning. Fotografens namn kommer att anslås i anslutning till fotografiet och i sammanhang där fotografiet avbildas. Det vinnande fotografiet monteras upp när huset färdigställs i början av 2024
Tänk på!
Stort ansvar att ha pool på uteplatsen
Visst är det härligt med pool, men också ett stort ansvar. För att inga små barn ska kunna hamna i vattnet när poolen inte används är du som ägare av en pool ensam ansvarig för att antingen sätta upp ett minst 90 cm högt staket med säkerhetsbeslag i grinden eller täcka poolen med en presenning eller liknande när den inte används (denna måste då klara av vikten av ett barn utan att ge vika).
Detta gäller alla pooler (även spabad) där vattennivån är 2 decimeter eller högre. Tänk på att det är också du som får stå för kostnaderna om användandet av pool skulle orsaka skador hos dig eller hos grannen.
Tänk på att Kristianstads kommun för tillfället har fortsatt förbud mot att fylla pooler. Följ deras rekommendationer och förändringar om förbudet på deras hemsida www.kristianstad.se
Tack för dina svar!
Detta ska vi åtgärda – utifrån din och dina grannars åsikter!
Vi har fortsatt högt, eller till och med mycket högt, förtroende hos er, våra hyresgäster. Det visade vår senaste kundundersökning vi genomförde förra året.
Det ni var allra mest nöjda med generellt är hur anmälda fel har hanterats, bemötande från personalen och information. Ni var även nöjda eller mycket nöjda med lägenheten, utemiljö och allmänna utrymmen.
Vi vill verkligen lyssna på er, och det vi kan göra bättre, det ska vi också göra bättre. Därför har vi tagit fram några av förbättringarna vi har gjort eller som planeras att göras i din fastighet, i området eller generellt över hela ABK, bland annat utifrån vad ni hyresgäster tyckte i senaste kundundersökningen.
Anders Nilsson
Hej Anders! Välkommen som ny drifttekniker på ABK.
Vad gjorde du innan du började här?
Jag jobbade med installation av el, styrning och reglering och brandlarm.
Vad är det bästa med ditt jobb på ABK?
Att det är omväxlande då jag jobbar med alla ABK:s fastigheter i hela kommunen och med trevliga arbetskamrater.
Vad brukar du göra på fritiden?
Då blir det husvagnsliv och orientering.
Härligt välkommen till ABK!
Hälsning
Trevlig sommar!
Vi på ABK hoppas ni får njuta av lite ledighet, sol och bad och vi vill passa på att önska alla hyresgäster en riktigt härlig sommar!
Vänliga hälsningar,
Henrik Strand, vd ABK