Välj vilket område du vill läsa om
Skräddarsy nyhetsflödet

Det var stort intresse när ABK öppnade upp för en allmän visning på Dammlyckan i Åhus. Solen sken över Åhus och med 15 grader förstår man att många besökare ville uppehålla sig på den väl tilltagna uteplatsen på baksidan i bästa solläge. Området är ännu en byggarbetsplats men en lägenhet har kunnat färdigställas i förtid för att kunna visas upp. Lägenheten är en tvåa på 62 kvadratmeter i markplan med både uteplats på fram- och baksida, har öppen planlösning för kök och vardagsrum, ett sovrum, stort badrum och ett förråd/klädkammare.
- Det är kul med ett så stort intresse för Dammlyckan och vi hoppas att lägenheterna ska bli ett bra tillskott till bostadsmarknaden i Åhus, säger ABK:s vd Henrik Strand.
Över tusen personer hade tagit sig till Västra Järnvägsgatan för att se hur området ser ut, standarden på lägenheterna och för att man kanske tänker sig att en gång flytta hit eller till en annan ABK-lägenhet.
- Jag bor i hus nu här i Åhus och var lite nyfiken på området här och kanske en dag att jag kommer flytta till lägenhet, säger Anki Karlsson som kom med väninnan Marianne Lindqvist.
- Jag vill gärna flytta tillbaka till Åhus igen och då tänkte jag att detta kanske passade mig, men jag bor så bra i stan också så det är svårt att flytta. Jag har än så länge inte så många köpoäng heller, jag visste inte att de var personliga så det vill jag gärna tipsa om, säger Marianne, att man ska stå i bostadskön och inte bara sin respektive.
Nyfikna blivande hyresgäster på plats
En person som inte enbart var på visningen för nyfikenhetens skull, utan för att hon faktiskt inom kort ska flytta in där, är Maria Fältman.
- Det ska bli spännande och så fin uteplats, det var bättre än förväntat, menar Maria, som kommer flytta in den 1 augusti.
Bekymmerslöst boende
Det fanns många åsikter om bostaden. Någon tyckte att känslan med en alldeles ny bostad var det allra bästa, ingen som hade bott där tidigare, en annan tyckte att läget, att det var så centralt var det bästa och en tredje tyckte att ljuset och öppen planlösning var det bästa.
För Lars och Pia Wåhlström som kommer flytta in i etta med balkong på andra våningen, var det möjligheten att bo ett stenkast från havet, i en mindre ort, och att allt är så nytt som gjorde att det kändes så perfekt.
- Nytt fräscht, och bekymmersfritt boende lät mycket lockande och blev inte sämre av att fastigheterna annonserades som rökfria, vilket gjorde beslutet så mycket lättare säger Lars och Pia. Dessutom kommer vi att ju till en av de bästa värdarna man kan tänka sig, vilket jag kan intyga efter 15 år som anställd hos ABK, säger Lars.
Att flytta två personer till en etta är inget de bekymrar sig för då de sedan flera år tillbaka redan gjort det.
- Vi vill bo enkelt med mindre saker och istället kunna njuta av livet. Så nu har vi bara ett mål i sikte, att förbereda så mycket vi kan för att underlätta flytten rent praktiskt samt att få vår bostadsrätt såld lagom till inflytten på Dammlyckan. Avslutningsvis känner vi båda att detta kommer att bli den lättaste och mest efterlängtade flytt vi någonsin gjort. Så vi ser verkligen fram emot den 31 juli då vi får tillträde till vårt nya boende, säger Lars och Pia.
Totalt bygger ABK 32 nya bostäder i fem huskroppar i kvarteret Dammlyckan. Det är olika storlekar, från minsta ettorna på 30 kvadratmeter till största fyrorna i etage på 94 kvadratmeter. Inflyttningen beräknas till augusti 2023.
Missade du visningen i söndags får du en ny chans på lördag den 13 maj då vi har öppet mellan 11-15. Välkommen!
Nu när det är vår är det inte bara balkongmöblerna som åker fram utan även barnens sparkcyklar, inlines, cyklar med mera. Så kul, men se till att de INTE blir liggandes kvar i trapphus eller loftgångar. För din säkerhet är det viktigt att utrymningsvägarna i trapphusen och loftgångarna hålls helt fria.
Det innebär att i trapphusen får inget alls placeras – varken cyklar, mattor, skor, sopor, barnvagnar eller liknande.
I loftgångarna får inget brännbart finnas som exempelvis mattor, plastblommor, stoppade möbler och dynor, förvaringsmöbler, sopor, rollatorer, cyklar eller barnvagnar.
Detta för att räddningstjänsten och ambulanspersonal enkelt ska komma fram om det händer något och att du kommer ut om det börjar brinna.
Tryggt och säkert för din egen skull!
Testa flera olika typer av cyklar, lekar och cykelbanor. Försäljning av begagnade cyklar och cykelverkstad – vet du hur man lagar en punktering? Kom och hör om hållbart resande av Stadsutveckling Näsby som också har som mål att Näsby ska bli ett modellområde för socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar stadsutveckling, utifrån kommunens stadsbyggnadsmål stad för alla, attraktiv stad och grönblå stad.
Var: På gamlegårdens centrums parkering
När: Lördag 20 maj kl 11-14
Arrangör: Stadsutveckling Näsby
På lördag 13 maj 12-16, bjuder vi in alla våra hyresgäster till ABK-dagen på Österäng.
Vi bjuder på musikunderhållning med Clara Persson, Nino Tiritello och vår egen skönsjungande vaktmästare Russ Reitter. Vi kommer också ordna lekar som mystiska lådan och snurra hjulet och vi bjuder på hamburgare och karusellåkning.
Dessutom kommer Kristianstads Damfotboll och ordnar lekar.
Vi ses på Österäng!
Ja någon måste ju vara sist på bollen, men NU kan du även logga in på Mina Sidor med ditt Bank-ID.
Även vid ärenden på plats på Kundcenter kan vi komma att behöva be dig att identifiera dig genom att logga in via Bank-ID.
För din och vår trygghet och säkerhet!
I bostadsområdet Sommarlust i Kristianstad har alla barn fått möjlighet att tycka till om vilken lekutrustning de gillar, genom ett pilotprojekt för barns inflytande. Synpunkterna har legat till grund för utformningen av en ny storlekplats - och 4 maj var det dags för invigning!
- Det känns bra att vi nu tillför en ny storlekplats till de boende på Sommarlust, säger vd Henrik Strand i samband med invigningen. Det är också extra roligt att så många barn velat vara med och påverka och att vi kunnat tillgodose många av deras önskemål.
Den nya lekplatsen ligger på gården till Utställningsvägen 14, men är öppen för alla leksugna. I anslutning finns också nyinstallerade sittytor och grill, samt en boulebana.
- Vi har velat göra en samlingsplats för hela familjen, men med utgångspunkt från vad barn på området vill ha, säger vår utemiljösamordnare Carolina Aouseus som planerat den nya lekplatsen tillsammans med förvaltningen på området och entreprenören Kompan.
Invigningen drog många barn och vuxna från området. Kompan bjöd på barnaktiviteter som godisregn och förvaltningen på området bjöd på grillad korv, för att fira in den nya samlingsplatsen på gården.
Pilotprojekt för barns inflytande kring utformning av lekplatser
Under senhösten 2021 bjöds alla barn i bostadsområdet in till en digital barnanpassad enkät för att tycka till om två nya lekplatser som vi planerade att bygga på området. 54 barn gjorde enkäten, själva eller med sina föräldrar. De fick med hjälp av smileys betygsätta en stor mängd olika typer av lekredskap - och välja vad de anser är viktigast och roligast på en lekplats. Det var också frågor kopplat till behov hos barn med funktionsvariationer.
- Barnens svar gav oss mycket bra underlag kring vad vi ska prioritera, inte minst här på den nya storlekplatsen på Sommarlust, säger Carolina. Vi planerar också ytterligare en stor lekplats längre norrut på området inom ett par år, som är tänkt att komplettera den som vi byggt nu. Även där utgår vi från barnens svar i enkäten.
2023 får alla barn tycka till om lekredskap
Då pilotprojektet kring barns inflytande vid utformandet av lekplatser föll så väl ut planeras alla barn som bor hos ABK bjudas in under 2023 för att tycka till om vilka lekredskap de föredrar.
- Vi har idag cirka 100 lekplatser runt om i våra bostadsområden, säger Carolina. Utifrån de synpunkter vi får in blir det lättare att planera när det blir dags att renovera äldre lekplatser, planera nya eller eventuellt utöka befintliga. Vi får helt enkelt mer data över vilka redskap och funktioner barn föredrar, vilket gör att vi har med barnens perspektiv i vår planering av lekplatser.
Nu har du möjlighet att skicka in ditt bidrag till en spännande fototävling, där vinnarens fotografiska verk kommer att pryda en imponerande 110 kvadratmeter stor fasad mitt i centrala Kristianstad.
Fotografiet kommer att bli en utsmyckning av det första nybyggda huset på Östermalms Park, synligt från den nya engelska parken. Det måste vara inspirerat av Kristianstad och ha ett konstnärligt uttryck som passar in i den nya stadsmiljön.
Alla är välkomna att delta och välja mellan att skicka in en enskild bild eller en imponerande fotocollage. Fotografierna måste laddas upp på ABK:s bildportal Alla tiders! med hög upplösning på 300-600 dpi och helst i formatet 5600x800 px.
Tänk inte för länge på det, tiden går fort och det vinnande bidraget måste vara oss tillhanda senast den 5 juni. Vinnaren kommer att utses av ABK och Kristianstads kommun och offentliggöras i slutet av juni. Fotografiet kommer sedan att sättas upp i början av 2024 tillsammans med det första huset och parkeringsgaraget.
Så vad väntar du på? Skicka in ditt bidrag nu!
I april flyttade Röda Korset från sin lokal på söder till ABK:s lokal i centrala Kristianstad.
- Vi vill vara tillgängliga för så många som möjligt och därför ha en lokal mer centralt och kunna bidra till att hålla centrum levande. Det var de stora anledningarna till vi ville flytta, säger Röda Korsets verksamhetschef Kristina Berqvist.
Flytten visade sig vara ett smart drag då det inte bara har kommit fler besökare per dag jämfört med tidigare utan också många nya kunder har hittat till butiken.
- Det är jättekul att se och jag tror det är många fler spontana besök här i city och vi fångar upp nya kunder som är ute på lunchen, säger Kristina.
För Röda korset är den viktigaste delen alla gåvor som skänks till butiken. Butiken har inlämning på samma adress som försäljningen och de tar emot allt som är helt och rent. Det kan vara kläder, husgeråd, leksaker, prylar eller mindre möbler.
Kristina berättar att allt överskott på det som säljs går till kris- och katastrofområden runt om i världen. Och vill man veta exakt vart pengarna går kan man läsa mer om det Röda Korsets hemsida.
- Förutom att man gör en god gärning genom att lämna/köpa saker här så är det också hållbar konsumtion. Det finns redan så mycket kläder och prylar producerat och här är allt billigare, så det är win-win för alla, menar Kristina.
I Kristianstads genuina historiska stadskärna finns mer än 200 butiker, restauranger, caféer och andra verksamheter inom gångavstånd och med goda parkeringsmöjligheter. Här finns också ett stort utbud av konst och kultur och ett av Sveriges största stadsnära strövområden. Den senaste tiden har vi haft en hel del nyöppnade verksamheter i city, med bland annat Röda korsets nya butik på Östra Vallgatan och restaurangen Ramen & Bao på Östra Boulevarden. Välkomna in! Håll utkik på www.kristianstadcity.se för utbud och allt som händer i stadskärnan.
Varför ska du handla i city?
För att vi ska behålla den mysig atmosfären med shopping i stadskärnan behöver alla dra sitt strå till stacken och handla mer lokalt. Visst kan det vara smidigt med exempelvis näthandel. Men väljer du att handla mer i city bidrar du till ...
... en levande stadskärna, med mer aktiviteter, lokala arbetstillfällen och i förlängningen ett ännu bättre utbud.
... en bättre miljö där klädprovning i någon av stadskärnans 24 kläd- och skobutiker inte innebär mängder av returer.
... ett blomstrande föreningsliv (då många aktörer i stadskärnan är med och stöttar idrotts- och kulturföreningar).
ABK arbetar i sammanslutningen Kristianstad City, tillsammans med Fastighetsägarna, Handelsföreningen och Kristianstads kommun, för en levande och attraktiv stadskärna.
Hittaut Kristianstad startade den 22 april. Alla som på våra kundcenter kan visa upp att man registrerat alla 35 checkpoints på Näsby (inklusive Näsby fält och Gamlegården) är med och tävlar om tre fritidspaket för utflykter och strandhäng, värde 1400 kr.
För att hitta checkpoints behöver du en Hittaut-karta, som finns både digitalt (på hemsidan och i Hittaut-appen) samt på papper. Papperskartan kommer i brevlådan till många hushåll men finns också att hämta på ett antal utlämningsställen. Registrera dina checkpoints i appen eller på Hittaut Kristianstads webbplats. Här kan du också läsa mer om Hittaut.
Vilken var den vackraste/häftigaste/svåraste checkpointen av dessa 35? Det vill vi gärna veta! När du visar upp dina checkpoints på våra kundcenter kommer du få fylla i dina uppgifter, samt ange din favoritcheckpoint. Vi vill också ha en motivering till varför detta var den bästa.
Vinnarna måste ha fyllt i alla 35 checkpoints korrekt, dessa kontrolleras på våra kundcenter av ABK-medarbetare.
Välkommen Jennifer Lähr som administratör på snickeriet!
Vad gjorde du innan du började på ABK? Innan jag började på ABK studerade jag, vilket gjorde att jag hoppade in under mina lov och ledigheter på olika projekt. Jag hade även lite mindre jobb i reception eller som assistent mellan skolan och ABK
Vad är det bästa med ditt jobb på ABK? Det bästa är de härliga entreprenörer som jag träffar varje dag. När jag tydligt kan se att är jag noggrann och ger varje person det där extra ger det utdelning i härliga konversationer och jobb som går smidigt. Jag får även rum att växa i de arbetsuppgifter jag har, har även möjligheten att få göra det till mitt. Men också det otroligt härliga gäng jag jobbar med varje dag, de förgyller verkligen min dag!
Vilket/vilka områden jobbar du på? Jag tillhör snickeriet och sitter ute på Gamlegården men jobbar med områdesöverskridande uppgifter.
Vad brukar du göra på fritiden? Jag älskar det som gör att jag får vara kreativ, allt från att måla, brodera, plantera eller jobba i lera. Tid på golfbanan försöker jag också att prioritera in.
Härligt! Välkommen än en gång!
Välkommen Lina som skötselansvarig på ABK!
Vad gjorde du innan du började på ABK? Jag jobbade som florist i en blomsterbutik i Kristianstad.
Vad är det bästa med ditt jobb på ABK? Att jag får spendera mycket tid utomhus!
Vilket/vilka områden jobbar du på? På innerstaden och på Lyckans Höjd.
Vad brukar du göra när du inte är på jobbet?
Då är jag ute i naturen, promenerar, träna och så badar jag - oavsett årstid.
Det låter kallt men härligt, välkommen Lina!