Välj vilket område du vill läsa om
Skräddarsy nyhetsflödet

Lägenheterna på Västra Järnvägsgatan etappförmedlas, vilket innebär att du har möjlighet att söka nio lägenheter utöver de fem du kan söka i befintligt bestånd. Läs mer om hur det funkar i länken nedan.
Alla lägenheter på Dammlyckan har egen uteplats eller balkong, samt takterrass för de två fyrorna i etage. Gården uppmuntrar till samvaro med sittgrupper, grillplatser, lekplats för de små och grönytor för utomhusaktiviteter. Inne i lägenheterna är golvet ekfärgat vinylklick och klinkers, det finns varmluftsugn, induktionshäll, diskmaskin, tvättmaskin/torktumlare, i samtliga lägenheter.
Den 7 och 13 maj klockan 11.00-15.00 kommer vi ha öppen visning för allmänheten på Dammlyckan. Då lägenheterna byggs i detta nu har vi inte möjlighet att visa lägenheterna under uthyrningsperioden. Först i maj har vi möjlighet att visa upp en färdigställd lägenhet på bottenplan.
Öppen visning den 7 och 13 maj klockan 11.00-15.00
Kom och se lägenheten, materialvalen, området och prata med vår personal på plats.
Varmt välkommen!
I mitten av april kommer äntligen den nya lekplatsen som ligger strategiskt placerad mitt på gården på Utställningsvägen 14/Oxhagsvägen 14-20 att öppnas upp. Lekplatsen och lekredskapen har planerats och utformats utifrån barnens önskemål och synpunkter som kom fram i den digitala enkäten 2021.
Det kommer bli varierad lek för olika åldrar med gung-, hopp och sandlek. Lekplatsens huvudpjäs är en klätterställning med ABK:s egna profilfärger och logga på.
Markytan är tillgänglighetsanpassad och intill finns sitt- och grillplats samt boulebana.
- Vår förhoppning är att det ska bli en naturlig mötesplats för alla i familjen och även mellan olika generationer, säger Carolina Aouseus, ABK:s projektledare för utemiljö.
Den digitala enkäten gick ut till alla boende på området och var riktad till barnen. Barnen kunde välja att svara tillsammans med en vuxen eller själv. Med hjälp av smileys fick de betygsätta bilder på nästan 100 olika lekredskap i olika kategorier. 54 barn tyckte till om de olika lekredskapen och lekplatsens underlag inför utformningen av de nya lekplatserna.
- Vi har som rutin i vårt arbetssätt att alltid se till barnens bästa och ta in barnen synpunkter. Nu ska det bli spännande att se barnens reaktioner och höra vad de tycker om resultatet, säger Carolina.
Lekplatsen kommer på sikt ha ersatt tre lekplatser inom samma kvarter de senaste åren.
I Östermalms Park har bygget av etapp 1 nu kommit en bit på vägen. Ett efter ett sätts prefab-element på plats och den stora gröna kranen kryssar flitigt över platsen. Våren 2024 ska det första bostadshuset i Östermalms Park vara klart. Ett samhällsbyggnadsprojekt med sammanlagt runt 300 bostäder mitt i centrala Kristianstad. I etapp 1 byggs också ett parkeringshus med plats för upp emot 210 bilplatser. Hela området beräknas vara klart 2029.
- Det är roligt att vi nu är igång med denna storsatsning på stadskärnan. Vi vill bygga attraktiva bostäder med en god miljöprofil och bidra till en långsiktigt hållbar stadsutveckling, säger ABK:s vd Henrik Strand.
Snart är det också byggstart för etapp 2 där pålning är planerad redan i vår.
För den nyfikna har det upprättats en plats där man kan överblicka bygget och läsa lite mer om det pågående projektet. Du hittar dit via Lasarettsboulevarden eller via gångstigen från Kanalgatan.
Och du - du står väl i ABK:s bostadskö så att du har chans att söka de nya bostäderna i centrala Kristianstad?
Ställ dig i bostadskö här
Förutom nya bostäder och en ny park öppen för allmänheten vill vi också få med lokala konstnärliga uttryck på Östermalms Park. Därför bjuder vi in allmänheten till en fototävling där vinnarens fotografi förstoras upp på skivor på en av fasaderna på det första nybyggda huset på området. Bilden är tänkt som en permanent utsmyckning, synlig från den nya engelska parken i området.
Det är en cirka 28 meter lång och 4 meter hög vägg som ska fyllas med ett fotografi som har ett konstnärligt uttryck, passar in i den nya stadsmiljön och som har någon form av Kristianstadskoppling, exempelvis natur eller stadsmiljö.
Alla får vara med och skicka in bidrag, och man väljer själv om man vill lämna in ett långsmalt fotografi eller exempelvis ett collage med flera fotografier. En eller flera fotografier läggs upp på ABK:s bildportal Alla tiders! med 300-600 dpi upplösning, helst i formatet 5600x800 px.
Bidrag ska vara oss tillhanda senast 5 juni. Det vinnande bidraget utses av ABK och Kristianstads kommun och vinnaren kommer att offentliggöras i slutet av juni. Fotografiet kommer sedan att sättas upp i samband med att det första huset och parkeringsgaraget färdigställs i början av 2024, under förutsättning att bygglov beviljas.
Vi förbehåller oss rätten att presentera inskickade bidrag i material som rör tävlingen samt fritt sprida avbildningar av det färdiga och upptryckta fotografiet, med namnhänvisning till fotografen.
Nu kan du som hyresgäst titta på KDFF:s hemmamatch helt gratis. KDFF möter IK Uppsala den 23 april 15:00.
Klicka här för att anmäla dig och boka biljetter
Sista dagen för anmälan är torsdagen den 20 april kl. 23:59.
Vi har 100 biljetter, så skynda dig att boka.
Vi ses på läktaren!
På Östra vallgatan 19 i Kristianstad kommer du inom kort hitta våra nya lokalhyresgäst Röda Korset. De flyttar från södra delen av Kristianstad, in till centrum.
I mitten av april kommer de öppna för besökare.
Att handla second hand är dubbelt så bra. Ungefär 80 procent av klimatpåverkan sker vid produktionen. Genom att handla det som redan är producerat spar vi på jordens resurser.
Överskottet från intäkterna hos Röda korsets butiker går till hjälpverksamhet.
Så här kan man handla hållbart och samtidigt både spara pengar och göra en god gärning.
Visste du att det används en blodpåse i minuten i svensk sjukvård och att blodet används bland annat till operationer, inom cancervården, till förlossningar och vid kroniska sjukdomar?
Vi besökte en av våra lokalhyresgäster GeBlod som tillhör Region Skåne, på Vendesgatan 3 i Kristianstad. Hit kommer blodgivare och ger blod som är livsviktigt för en fungerande sjukvård. På bilden lämnar en av våra kollegor Mikael Rönndahl blod. När vi besökte GeBlod berättade de att de behöver skicka minst 20 påsar blod varje dag men att de exempelvis dagen innan endast kunde skicka 12 påsar.
Vill du också göra en livsviktig insats? Bli blodgivare du med. GeBlod.nu - Läs mer om hur du blir blodgivare
För att kunna ge blod:
Vi vill att våra hyresgäster ska känna sig trygga i sin bostad och i sitt bostadsområde. Trygghetsskapande insatser är sedan många år en naturlig del av vår verksamhet. Vårt trygghetsarbete består såväl av fysiska åtgärder, som exempelvis kameraövervakning, rondering med väktare, bommar, skalskydd med låsta entrédörrar och porttelefoner, förbättrad belysning som av förebyggande arbete med bland annat information, samverkan och medarbetare som huvudsakligen arbetar med bosociala frågor.
Vi bidrar också till en aktiv fritid för framför allt barn och unga, med bland annat 100 lekplatser, aktiviteter, event och sponsring, arbetsmarknadsinsatser och självförvaltning. Vi har sedan drygt ett år tillbaka även en anställd trygghetssamordnare.
Roland Prommersberger har arbetat inom ABK i många år och till stor del med frågor om trygghet i våra bostadsområden. Som trygghetssamordnare har han ett nära samarbete med flera andra aktörer. Exempelvis det långsiktiga arbetet med Stadsutveckling för Näsby, där kommunala förvaltningar och bolag samverkar, i dialog med boende och verksamheter på området. Planeringen med att ta fram ett brottsförebyggande program är ett annat arbete, där ABK arbetar tillsammans med bla polis, socialtjänst, lokala drog- och brottsförebyggande rådet.
-Sedan i slutet av 2021 har vi tillstånd att ha ordningsvakt och de får idag arbeta på större delar av Gamlegårdsområdet, vilket vi hoppas skall bidra till en ökad trygghetskänsla på området, säger Roland.
För oss är det viktigt att kunna sponsra och samarbeta med både små och stora föreningar.
Vi vill kunna ge er hyresgäster (och andra kommuninvånare) möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid samt stötta de ideella föreningar som engagerar flera tusen barn och ungdomar.
Vi tror att det förutom att skapa en ökad trivsel, också kan skapa ökad trygghet i våra bostadsområden.
Utan ideellt engagemang och alla ideella ledare som tar hand om våra barn och ungdomar hade vi inte haft så många föreningar som vi har i vår kommun. Så stort tack till alla er som ställer upp ideellt!
Vad är en klassiker om inte My Fair lady? My fair lady är den odödliga historien om blomsterflickan Eliza som genom vadslagning får en utbildning som ska ta henne upp ur slummen. Men hon är inte den fogliga lilla viol ungkarlen Higgins tror. Det visar sig att han mött sin like i såväl intellekt som viljekraft.
Med välkända sånger som Med en gnutta flax, Den spanska räven, Vänta ni Henry Higgins och I dina kvarter kommer vår enastående ensemble och orkester att ge er en fullödig muskalkväll! Musikalversionen har ofta kallats den perfekta musikalen, fullmatad av sånger som idag är evergreens, en bra handling och karaktärer att engagera sig i, irritera sig på och skratta åt är den alltid lika aktuell.
Spelas på Kristianstads teater 23 SEP-19 NOV av Underhållningspatrullen.
ABK ger alla hyresgäster 100 kronor rabatt för vuxna och 50 kronor rabatt för barn och studerande. Biljetterna kostar 285–385 kr ordinarie pris och 135-285 kr för studerande och barn.
Logga in via Mina sidor för att köpa biljetter och ta del av rabatten.
Per Lundberg och Kalle Gylling är ABK:s egna verkstadssnickare. Hos dem blir trasiga lägenhetsdörrar hela igen, råvirke blir till fågelholkar och vanliga spånskivor blir till nya fina köksluckor.
På deras arbetsplats på industrigatan har varje liten sak sin alldeles egna plats.
- Det måste vara så. Det må se uppställt ut ibland men vi har full koll och vi städar alltid ordentligt varje fredag innan vi går hem för helgen, säger Per.
Per har en bakgrund som inredningssnickare inom kökstillverkning och är utbildad finsnickare och Kalle har genom ett stort intresse utbildat sig själv inom snickeri. Hans väg hit har gått via, lite mer otippat, restauranger och kem-branschen.
- Jag lär mig massa nya grejer här hela tiden, säger Kalle.
- Vi lär oss tillsammans, fyller Per kamratligt i.
De väldigt varierade arbetsuppgifterna gör att de ofta hjälps åt och lär av varandra. Arbetsmomenten delas mellan dem båda och det händer inte sällan att de också söker inspiration på smarta lösningar på nätet.
Så hur kan en vanlig dag i snickeriet se ut?
I en tving ligger en dörr i press. Den har brutits upp av en fastighetsskötare som fick rycka in när en liten flicka råkat låsa in sig på toaletten hemma. Och nu ska den limmas, spacklas, slipas och få ny fanér, sen kommer den vara som ny och tillbaka hos familjen på Lyckans höjd inom kort.
In kommer en byggare, han kontrollmäter bänkskivan han beställt – Ni är guld värda, säger han och tackar för sig och är ute igen lika fort som han kom.
Nu på våren ska också många bänkar rustas upp inför utesäsongen, då hör fastighetsskötarna av sig och med lite tur och god planering hinner bänkarna bli klara innan sommaren.
Utöver dörrar, bänkar, bänkskivor och köksluckor görs också platsbyggda specialhyllor till våra egna kontor, plattor till porttelefoner (för tillfället 400 st) och lister, socklar och fönsterrenoveringar – lite av varje helt enkelt!
Och ska du bara ta med dig ett enda tips från våra två verkstadssnickare så är det:
- Mät två gånger, såga en gång. För det som är kapat, är kapat.
I mitten av februari hade ABK:s byggprojektledare Eva Johansson tillsammans med entreprenörerna bjudit in till ett hyresgästmöte inför renoveringen av etapp 2 i Kvarteret Geten, Sommarlust.
- Det är en komplex renovering och mycket som ska göras och därför är det bra att kunna träffas så här så att hyresgästerna kan få information och svar på frågorna de har, säger Eva Johansson.
Etapp 1 som påbörjades för cirka ett år sedan har ännu mycket kvar och kommer pågå samtidigt som etapp 2. Det är förbättringar i bland annat ventilation, avlopp, tak, värmesystem samt installation av elektroniskt skalskydd och tvättstugebokning som ska göras.
- Fördelen för de som är i etapp 2 är att vi redan löst vissa problem i etapp 1 som vi slipper komma på lösningen här, det sparar tid i renoveringen även om det är stökigt och bökigt under en längre tid.
Runt tjugofem personer hade tagit sig till Kulturkvarteret för att få information om den kommande renoveringen. Precis som Eva förutspådde hade de många funderingar och frågor om allt från hur den nya ventilationen kommer att fungera, när arbetarna kommer vara på plats, hur inredningen kommer se ut i förråden och varför fönsterna inte byts?
- Det nya ventilationssystemet och de nya köksfläktarna kommer göra avsevärd skillnad för inomhusklimatet i lägenheterna. Vad det gäller fönsterna har vi besiktigat dem och de har runt tio år kvar så de behåller vi, man kan inte bara byta ut fungerande fönster för man vill ha nya, det är inte hållbart menar ABK:s byggprojektledare Eva.
Rebecka var en av hyresgästerna som var på mötet och hade tagit med sin pappa Jerry som sällskap för att få information om vad som kommer att ske.
- Jag har bara bott här i cirka ett år så det blir lite tufft nu en tid, men om det blir för stökigt kan jag tillfälligt flytta hem till pappa. Men det ska nog gå bra detta också, menar Rebecka.
I höst beräknas hela renoveringen av etapp 1 vara färdig mendan etapp 2 kommer dröja till hösten 2024 innan det är klart.
På ABK är vi vana vid att förvalta vår utemiljö. I och med ett nytt direktiv från riksdagen behöver vi nu också låta biologisk mångfald bli ett aktivt arbetssätt på våra gårdar.
-Vi ska främja naturen och dess arter för att få ett landskap med stor variation så att det naturliga ekosystemet kan leva vidare – ett ekosystem som i sig utgör en förutsättning för allt liv på jorden, säger Carolina Aouseus, samordnare utemiljö på ABK
ABK planerar nu en rad olika åtgärder inom förvaltningen så som att plantera nya träd, vårlökar och blommande buskar samt sätta upp fler fågelholkar, insekts- och fladdermushotell. Alla insatser (stora som små) räknas och har betydelse.
Förra säsongen gjorde ABK:s snickeriavdelning ett antal fågelholkar som sedan målades av barn på fritidsgården på Barbacka. Färgen hämtades från ABK:s måleriavdelning – alla hjälptes åt och samtidigt fick barnen lära sig om vikten av deras insats. Win – win!
- Fågelholkarna satts upp på platser runt om i våra områden och är ett så himla bra exempel på hur vi kan samarbeta för att få riktigt bra saker att hända, säger Carolina Aouseus.
Det största hotet mot biologisk mångfald är dock de invasiva växt- och djurarterna som tar över och trycker undan de annars många varierande arterna i den svenska faunan. ABK har tillsatt en intern arbetsgrupp som ska identifiera, rapportera samt bekämpa i den mån det går.
- Den negativa utvecklingen går tyvärr snabbare än vi räknat med men jag tror med tid och aktivt arbete så kommer även vi kunna bidra med att läka det som är sönder. Men om vi däremot väljer att inget göra finns det stor risk för sämre möjligheter att få rent vatten, syre och mat på våra bord, spår Carolina.
Varje år förhandlar vi med Hyresgästföreningen om hur mycket hyran ska höjas. I år var det ett speciellt läge. Å ena sidan hade vi det ekonomiska läget för er hyresgäster att ta hänsyn till. Å andra sidan våra kraftigt ökade kostnader under förra året på sådant vi inte kan påverka, som räntor, avgifter för elnät, vatten/avlopp och värme samt byggarbeten och byggmaterial.
I år räknar vi med ökade kostnader på cirka 60 miljoner kronor för exempelvis el, ytterligare taxehöjningar, för räntor och vi skulle egentligen behöva över 8 % hyreshöjning för att få täckning enbart för dessa kostnadsökningar.
Våra intäkter kommer i stort sett uteslutande från hyror. Men vi tycker att det är rimligt att ni hyresgäster inte ska behöva betala fullt ut för de ökade kostnaderna. Vi har därför arbetat för att hitta en nivå som innebär att vi inte höjer hyrorna så mycket som vi skulle behöva.
Tittar man historiskt så har de senaste årens hyreshöjningar varit låga, mellan 0,75 och 1,72 %. I år blev vi – efter medling - överens lokalt med Hyresgästföreningen om hyreshöjning på 4,92 % och att hyreshöjningen skulle betalas retroaktivt. Det är alltid vår målsättning att komma överens lokalt, och vi är därför nöjda med att det blev så i år. Utöver den förhandlade nivån ville vi kompensera de som betalar för uppvärmning själva och som inte har luftvärmepump, där blir hyreshöjningen 3,42 %.
Vi har förståelse för att en del kan känna att det är tufft med nivån på årets hyreshöjning, om ens ekonomi dessutom redan påverkats av exempelvis inflation och höga elkostnader. Vi månar om er hyresgäster. Om du har svårt att betala hyran, hör av dig direkt till oss, så att vi kan se om vi kan hitta en individuell lösning som uppskov eller avbetalningsplan.
Med vänlig hälsning
Henrik Strand, vd
ABK:s nya driftchef har det övergripande ansvaret för all drift och teknik på hela ABK. Tidigare jobbade han som servicechef inom fastighetsteknik.
Magnus började i februari.
- Alla är otroligt hjälpsamma och stöttande och jag känner mig väldigt välkommen. Naturligtvis tycker tycker jag också att arbetsuppgifterna är väldigt roliga att sätta mig in i bit för bit, säger Magnus om sin nya arbetsplats
På fritiden är det löpning, golf och att umgås med familjen som gäller.
Gunilla är sedan december ny fastighetsskötare på Lyckans höjd i Kristianstad. Tidigare har hon bland annat jobbat som lokalvårdare i Fjälkinge Pastorat med liknande arbetsuppgifter.
Det bästa med jobbet på ABK är att trädgård är ett av hennes intressen och att hon trivs med att arbeta ute.
- Mina arbetsuppgifter är flexibla och varierande vilket är en bonus, säger hon.
På fritiden umgås hon med barn och barnbarn, nära och kära. Hon tycker även om att gå raska promenader vid havet och skogen, att cykla eller att läsa en intressant bok utöver vardagssysslorna.