Digitala och lokala nyheter från ABK

Februari, 2023
Välj vilket område du vill läsa om

Skräddarsy nyhetsflödet

”Som att bo på landet men med stadsbussen precis utanför”

Så beskriver Daniela Tall om hur det är att bo i en av ABK:s marklägenheter i Viby. Hon menar att det var en bra kompromiss som hon och dottern gjorde när de flyttade från lägenheten på sommarlust som hon bott i, i tolv år, till Viby som de snart bott tre år i.

- Jag längtade ut på landet men min dotter vill bo kvar i stan, här i Viby får vi både och. Stadsbussen går precis här utanför och det är så nära till Hammarsjön som jag brukar ut och gå vid, säger Daniela.

Just nu är Daniela studieledig från sitt jobb inom socialpsykiatrin. Hemma i lägenheten råder ett skönt lugn, färgerna är sobra och inredningen är en personlig mix mellan gammalt och nytt.

- Jag har en förkärlek för gamla ting och går gärna på loppis. Hemma vill jag kunna få återhämtning och inredningen och färgerna bidrar verkligen till det.

Det kanske är det som krävs när man studerar hemma och jobbar mycket med människor. Det är endast katten Vinnie som inte riktigt håller med om att det ska råda ett lugn i lägenheten.

ABK-vinst på Instagram

Daniela var med på ABK:s Instagramtävling och vann ett presentkort på konditori Fantasti. När ABK frågade vem hon skulle vilja bjuda på fika svarade hon:

Jag skulle bjuda min granne Bertil, eller Gräsmatte-Berra som jag kallar honom! Han är så snäll och lånar ut sina trädgårdsverktyg (till mig och alla andra som behöver) och ger mig tips till min lilla plätt".

Gräsmatte-Berra är ingen mindre än grannen Bertil som med sina 79 år har lång erfarenhet av både trädgård och just gräsmattor.

Visste du om att du kallas för Gräsmatte-Berra”?

- Haha nej det hade jag ingen aning om, skrattar Bertil.

- Det är för att han har områdets finaste gräsmatta och han peppar oss andra också och ger bra tips hur vi kan ta han om våra små trädgårdsplättar, svarar Daniela.

i Viby hälsar alla

Enligt Daniela och Bertil är det bästa med att bo i Viby grannarna.

- Här hälsar alla, alla kan varandras namn och vi hjälps åt om det är något. Det är lite skillnad från när jag bodde i en trappuppgång, säger Daniela.

- Och ibland kan det ringa på dörren och en granne kommer med bär som de plockat säger Daniela och tittar menande på Bertil.

Och Bertil kontrar med:

-Ja eller så kommer en granne med chillevipper-bakelser när hon vunnit en instagramtävling, det är inte dumt det, menar Bertil som fick njuta av Danielas vinst i ABK:s instagram tävling.

Ja det låter inte dumt att o i Viby med så goda grannar. Följer du inte redan abkristianstadsbyggen på Instagram kan du göra det här.

 

Snart 32 nya lägenheter sökbara i Åhus

Längs Västra Järnvägsgatan löper de historiska resterna av den medeltida stadsmuren från 1300-talet. Här ligger också nya kvarteret Dammlyckan som just nu håller på att färdigställas. Sammanlagt kommer det bli 32 lägenheter, 1:or till 4:or på mellan 30 och 95 kvadrat. Ett av husen är tre våningar, de övriga är två våningar. Alla lägenheter har egen uteplats eller balkong, samt takterrass för de två fyrorna i etage i trevåningshuset.

Just nu pågår hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen. De 32 lägenheterna blir sökbara så fort hyresförhandlingen är klar. Tips att följa oss på Facebook och/eller Instagram för att veta när de publiceras.

Dammlyckan är Åhus första rökfria boende. Det innebär att man inte får röka i lägenheterna, på balkongerna eller i gemensamma utrymmen.

- Det är ett stort intresse för de nya lägenheterna här i Åhus, säger ABK:s vd Henrik Strand. Vi är glada att vi kan tillföra nya hyresrätter runt om i kommunen, som dessa i Åhus och som i Tollarp och i Färlöv. Samt att vi kan bidra till en så hälsosam och trivsam boendemiljö som möjligt för våra hyresgäster genom att erbjuda möjligheten att bo i rökfria fastigheter, fortsätter Henrik Strand.

Här, mitt i Åhus, bor du nära bekvämligheter så som matbutik, gym, apotek och vårdcentral. Likaså finns bra bussföbindelser i närheten och du är i Kristianstad på ungefär en halvtimme. Skola F-9 finns i byn, likaså förskolor och bibliotek och vill du ha blommor till uteplatsen eller balkongen bor du bekvämt nog också granne med handelsträdgården på orten.

Den 7 och 13 maj klockan 11.00-15.00 kommer det vara öppen visning för Dammlyckan. Mer information kommer!

Angående hyrorna för 2023...

De är dessvärre ännu inte klara, vi återkommer när vi vet mer.

Visning på Träskon i Tollarp 18 mars

Det vore verkligen synd att inte visa upp de fina, nybyggda hyreslägenheterna på Särlagatan 18-20 för allmänheten!

Därför bjuder vi in till en öppen visning lördagen

den 18 mars mellan 10:00 och 13:00.

Bostäderna har en bra, öppen planlösning med ljusa materialval, tåligt laminatgolv alternativt klinkergolv, tvättmaskin och torktumlare i badrummet och modernt kök med induktionsspis.

Kom och se lägenheterna och området och prata med vår personal på plats.

Varmt välkommen den 18:e mars!

 

Snabbfakta om Träskon, Tollarp

Två nya hus på Särlagatan 18 och 20. Sammanlagt kommer det bli 12 lägenheter, 1:or, 2:or och 3:or på mellan 34 och 66 kvadratmeter.

 • Marklägenheter med egen uteplats eller balkong. 2:or och 3:or belägen på andra plan har inglasad balkong.
 • Öppen planlösning
 • Rökfritt
 • Solceller på taket
 • Närhet till matbutik och busshållplats, linje 556
 • Närhet till vårdcentral
 • Gemensamhetsyta på gården
 • God standard med kvalitativa materialval.
 • Diskmaskin samt tvättmaskin och torktumlare alternativt kombinerad tvättmaskin och torktumlare i samtliga lägenheter
 • Lekplats på området
 • Skola (0-9) och förskolor i byn
 • I Tollarp bor du nära naturen och friluftsområdet Stackedala

"Som att flytta hem igen"

Så säger Ethel om att flytta till de nya lägenheterna i Träskon i Tollarp.

I början av december skrev så äntligen Ethel Gustafsson kontrakt på sin nya lägenhet i Tollarp.

Ethel som flyttar in i den nya lägenheten på kvarteret Träskon med sin sambo Paul har väntat i över ett år på att lägenheterna på Träskon skulle bli sökbara.

- Ja så man kan verkligen säga att det var ett enkelt beslut att tacka ja till erbjudandet om kontrakt på lägenheten.

Lägenheten är en trea på 66 kvadratmeter med uteplats och huset som de numera bor i är 112 kvadratmeter. Men att flytta från huset till en lägenhet som är som är så mycket mindre bekymrar dem inte. Däremot är de något oense över storleken på förrådet:

- Förrådet kunde gott varit lite större, menar Paul.

- Nej, det är helt perfekt, säger Ethel som tycker att det är ett gyllene tillfälle att rensa och bara behålla det nödvändigaste.

Hur känns det då att flytta från hus till lägenhet?

- Det ska bli så skönt att slippa alla måsten. Jag är färdig med att ha trädgård, säger Paul som bott i hus i nästan hela sitt liv.

För Ethel är det däremot inte första gången som hon bor i lägenhet hos ABK.

-Det känns som att flytta hem igen, det känns verkligen jättebra, säger Ethel som tidigare bott i ABK-lägenheter på Gamlegården och i Degeberga.

Jag har tittat på flera andra marklägenheter men sedan de satte spaden i marken för ett år sedan har jag bara hoppats på dessa lägenheter. När jag sedan fick erbjudandet så blev jag så glad.

I slutet av mars flyttar Ethel och Paul in i sin helt nya lägenhet i Tollarp. Välkommen till kvarteret Träskon, Ethel och Paul!

”När Paul Stanley och Gene Simmons klev in innanför dörrarna blev jag lite förvånad”

Precis inför öppningen av nya restaurangen "Ramen & Bao" träffar vi Jens Fältman som under 25 år drivit restaurang Bar-B-Ko. Tillfälligt är Bar-B-Ko stängt då ABK-lokalen renoveras och byggs ut. Under årens lopp har det blivit många möten med nöjda gäster. Men de mest minnesvärda är såklart Kiss som under sitt besök på Sweden Rock även hann med ett besök på Bar-B-Ko.

- Vi visste inte vilka som skulle komma, vi hade bara fått reda på att det var en bokning vi absolut inte kunde tacka nej till. Men när en säkerhetsvakt kom på eftermiddagen för att undersöka hur restaurangen såg ut och var våra blivande gäster skulle sitta, så förstod vi att det nog inte var vilka som helst som vi skulle få besök av på kvällen, säger Jens Fältman.

Efter sin skoltid började Jens på restaurang Godsfinkan/Järnvägsstationen (för er som minns). Det var en viktig läroperiod för Jens och efter några år startade han tillsammans med några andra restaurang Bar-B-Ko, då var han bara runt 25 år och ganska ny i branschen.

- Ja, visst har man gått på sina nitar och jag har lärt mig mycket längs vägen men det har varit otroligt kul och lärorikt, säger Jens.

 Sedan 2010 har han drivit restaurangen i egen regi tillsammans med hans personal.

- Man är inte ensam med att driva en restaurang, jag har en fantastisk personal och vårt mål är att gästerna ska vara så nöjda när de går härifrån att de vill berätta om oss för andra. 

Men allt har sin tid och efter 25 år så är det dags för en större renovering och utbyggnad av lokalen som Jens hyr av ABK.

"Vi har haft ett så bra samarbete med ABK med ledning och service från fastighetsskötare under alla dessa år. Och även nu när det är dags för ett större omtag".

Hade man byggt en restaurang idag hade man inte byggt det på detta sätt. När sedan lokalen bredvid blev ledig fick vi också möjligheten att utöka antalet sittplatser, så nu går vi från 60 sittplatser till 90.

Önskan efter renoveringen är att gästerna ska känna igen sig och kunna få detsamma goda klassiker som tidigare men kanske också lite nya mindre rätter som man kan dela på.

Renoveringen kommer att pågå under hela våren och tanken är att Bar-B-Ko ska kunna öppna igen någon gång i sommar.

- Min kock sa att ”det kommer bli som att börja på ett nytt jobb men med samma härliga kollegor”, säger Jens.

Men tro inte att Jens är sysslolös under renoveringen – under tiden renoveringen har planerats har också planeringen av en ny tillfällig restaurang gjorts och i februari kommer han öppna ”Ramen & Bao” på Östra Storgatan, snett emot huvudingången till Galleria Boulevard.

Mitt under slutbesiktningen besökte vi Ramen & Bao.

Där kommer det serveras asiatiska ramennudlar och Bao buns som är ångat bröd med fyllning och allt kommer att vara till ”överkomliga priser”.

Lycka till Jens och på återseende!

En brand eller annan skada i hemmet - värsta tänkbara!

Tänk då om det visar sig att du inte kommer få ersättning för sakerna som blivit förstörda, alla dina ägodelar är borta, du kan inte längre bo i lägenheten och om du anses ha vållat skadan kan du också bli ersättningsskyldig och dömd för allmänfarlig vårdslöshet.

En hemförsäkring skyddar ditt hem och dina saker i händelse av brand, vattenskada eller inbrott. Den ger dig dessutom ett reseskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och överfallsskydd.

Att det händer att personer drabbas av skada eller brand och står utan försäkring bekräftar Andreas Jerrysson Lennbro som är på Länsförsäkringar.

- Det är tufft, eftersom det först när det är för sent går upp för personen hur mycket en hemförsäkring faktiskt är värd.  Den månadskostnad man sparar ser helt plötsligt inte så stor ut, i jämförelse med behovet som uppstått när olyckan varit framme, säger Andreas.

Han berättar att det förekommer en del missuppfattningar där man tror att det är hyresvärdens försäkring som gäller och att man då inte behöver en egen försäkring, eller att man exempelvis som högskolestudent omfattas av sina föräldrars hemförsäkring. Men är man är bosatt på annan plats än där man är folkbokförd, behöver man en egen hemförsäkring.

-En hemförsäkring är en ekonomisk grundtrygghet som alla bör ha, säger Andreas.

Så kom ihåg att teckna hemförsäkring, om du inte redan gjort det!

Fem förebyggande tips!

 • Ha en brandvarnare i varje rum. Det minskar risken för att en brand förblir oupptäckt innan det är för sent.
 • Skaffa brandfilt och brandsläckare. För att kunna släcka den behöver du ha rätt hjälpmedel och veta var dom är.
 • Sätt vattenlarm under tvättmaskin och diskmaskin. Minskar risken för att en vattenskada uppstår när en vattenläcka inte upptäcks.
 • Ha plasttråg under kyl, frys och diskmaskin. Börjar en slang droppa bakom exempelvis en kyl kan det gå länge innan detta upptäcks. Med ett plasttråg rinner vattnet fram och du kan upptäcka det hela snabbare.
 • Förvara ingenting på golvet i exempelvis förrådsutrymmen. Se till att ha alla dina saker på hyllor, gärna nerpackade i plastlådor. Skulle det bli översvämning minskar du då risken för att dina saker tar skada.

 

Omfattande renovering på Sommarlust

På Oxhagsvägen 31-35 och Grönbetesvägen 15-21, 23-31 pågår just nu en omfattande renovering som innebär stora förbättringar med bland annat ventilation, avlopp, tak, värmesystem samt trygghetsförbättrande åtgärder med elektroniskt skalskydd och elektronisk tvättstugebokning.

- Dessa lägenheter är byggda i början på 1960-talet så det ligger i tiden för att renoveras. Det är bra hus men en del saker behöver moderniseras, säger ABK:s projektledare Eva Johansson.

Sedan 2006 har Eva jobbat med renovering av fastigheter på ABK men detta är i särklass det största renoveringsprojektet.

- Man kan tro att alla hus ser likadana ut men inget hus är det andra likt. Det är komplext med så här omfattande renoveringar och nu gör vi även vissa markarbeten som är lite stökiga, menar Eva. Men vi måste ta hand om våra fastigheter och vi jobbar på.

- För hyresgästernas del är det tufft i vissa perioder men tack vare ett bra samarbete mellan oss, hyresgästerna och entreprenörerna ligger vi till och med före tidplanen. Så stort tack till våra hyresgäster, säger Eva.

Renoveringen kommer ske i tre etapper, sedan maj 2022 pågår etapp 1, och nu inom kort påbörjas etapp 2. Sammanlagt kommer renoveringen innebära förbättringar för nästan 300 lägenheter. Huvudentreprenör för jobbet är Skanska. Arbetet i etapp 1 förväntas vara klart hösten 2023.

Om du är boende på området och berörs av renoveringarna finns mer information under Mina sidor. Håll också koll på din e-postadress och din postlåda så att du inte missar någon viktig information från ABK eller våra entreprenörer.

Helt gratis

Låna allt från padelrack till tvåmannatält

Visste du att på Fritidsbanken i vår lokal på Utställningsvägen kan du låna en massa prylar på helt gratis.

Fritidsbanken är som ett slags bibliotek fast med prylar för att du ska kunna testa olika idrotter eller för att ta en tur i naturen. Perfekt inför det kommande sportlovet kanske?

Öppet:
Måndag 11.00–15.00
Onsdag 14.00–18.00
Fredag 11.00–15.00
Lördag 12.00–15.00

Minusgrader och kallt ute?

Just nu har vi mildväder, men vem vet kanske hinner vi med en köldknäpp till innan våren gör intåg. Då kommer här några tips nedan...

Frystorka din tvätt!

Hänga tvätt utomhus på vintern? Javisst!

Bäst funkar om termometern visar minst 5 minusgrader.

Den kalla, torra luften torkar tvätten genom att vattnet dunstar, kvar blir ett styvt, kallt plagg.

Skaka mjukt och vips, det är klart!

Tvätta dina mattor miljövänligt i snön

I Skåne är vi inte bortskämda med snö och minusgrader men när det väl händer ska man passa på att tvätta sina mattor. Låter det konstigt? I ett par enkla steg berättar vi hur!

 1. Dammsuga mattan på båda sidor, detta gör du inomhus innan du tar ut mattan
 2. Häng upp mattan utomhus. Den behöver bli kall, så låt den gärna hänga där någon timme innan du sätter igång.
 3. Vänd mattan upp och ner i snön. Viktigt att det är pudersnö och att snön är ren. Nu ska du piska mattan, har du ingen piska kan du banka med en borste eller kvast.
 4. Vänd på mattan och häll snö över och borsta med snö.
 5. Skaka mattan och upprepa så många gånger du tycker behövs.
 6. Ta in mattan och häng upp den så att den får torka ordentligt innan du lägger den på golvet igen.

Njut av dina rena fina mattor!

Frosta av frysen

Passa på att frosta av frysen när det är minusgrader ute, då du kan sätta ut allt du har i frysen på balkongen eller uteplatsen. För dig som inte har balkong eller uteplats gäller det att vara snabb!

 • Stäng av frysen.
 • Koka vatten, helst i vattenkokare, häll i stora skålar och ställ in i frysen - det blir klart på en halvtimma.
 • Använd aldrig vassa föremål för att hacka loss isen i frysen, det är stor risk att du skadar kylelementen. 
 • Tänk också på att se till att allt vatten samlas upp, så att det inte blir risk för fuktskador.

ABK ”speeddejtar” årets säsongare

Efter studenten 2019 har Carl-Henry Lundberg testat på kockyrket, arbetat på golfklubb både på hemmaplan och en runda i Stockholm. Nu har han precis fått en egen lägenhet och flyttat hemifrån, något han tycker är skönt. Därför är det också dags att söka jobb – vilket han också gjorde genom ABK:s speeddejting-intervjuer på Gamlegårdsbadet en sällsynt solig januaridag.

- Det var lättsamt, bra folk att snacka med, sa han om upplevelsen.

Han visste egentligen inte så mycket om ABK när han sökte, men efter att ha snackat med områdescheferna kände han att förväntningarna på jobbet som säsongare på ABK infriades och att han definitivt skulle ta det om han fick det. 

ABK stärker personalstyrkan med ett tjugotal säsongare under månaderna april-oktober. Under en dag i januari kallar de till ett 15-tal intervjuer där alla sökande får 20-25 minuter på sig att övertyga ett antal av våra områdeschefer varför just hon eller han är som klippt och skuren för jobbet.

Det återstår att se om Carl-Henry blir en av årets säsongare som ABK anställer för 2023.

Lycka till Carl-Henry och övriga sökande!

 

Sök världens bästa sommarjobb!

Är du över 16 år och vill du jobba hos oss under sommaren 2023, då har du nu chansen att söka:

Fastighetsförvaltning

I arbetsuppgifterna ingår inre och yttre skötsel av våra fastigheter, som exempelvis städning, trädgårdsskötsel och enklare reparationer. Vi ser gärna att du som söker har vana och gärna utbildning i fastighetsskötsel. Det är viktigt att du är serviceinriktad och initiativrik, har hög social kompetens och att du kan planera och ta ansvar för ditt arbete.

Administrativ personal till uthyrning och kundcenter

För dessa tjänster är kravet slutförd gymnasieutbildning. I arbetsuppgifterna kan det exempelvis ingå att ta emot telefonsamtal, stå i receptionen eller administrativt jobb. 

Ansök senast den 28 februari för att få chansen att bli en del av vårt härliga gäng!

För samtliga ovanstående tjänster blir du anställd på heltid och jobbar ett antal veckor sammanhängande under perioden juni till augusti 2023.

Du hittar mer information om tjänsterna och ansökan här.

 

 

Nya på ABK

Per Lundberg

Tidigare jobbade Per på ett snickeri som byggde massiva kök och inredningar vilket är bra erfarenheter att ta med sig till ABK:s eget verkstadssnickeri, där Per nu bland annat gör nya köksluckor till lägenheterna.

Förutom att umgås med familjen på fritiden så tränar han även karate och på gym, vilket kanske behövs då hans andra fritidsintresse är att hitta nya fik runt om i Skåne. Här kommer några tips; Ritz i Sölvesborg, Olof Viktor på Österlen, Söderberg Sara i Ystad och Malmö för att nämna några.

Bjarne Gran

På gröna sköna Österäng hittar ni Bjarne som sedan tidigare är van vid att jobba blommor, träd och bevattning från hans tidigare jobb.

Han tycker om att jobba ute och även på fritiden är det trädgården som gäller. Är han inte hemma så tar han sambon och hunden med sig på utflykter eller träffar vänner.

Simon Hall

Simon som tidigare säsongat på ABK har nu fått en fast tjänst på Gamla Näsby. Han tycker det bästa med jobbet är att träffa mycket folk och kunna hjälpa hyresgäster med diverse fel . Det blir ofta rätt spännande.

Innan han kom till ABK jobbade han som fastistighetsskötare på ett mindre bolag och innan dess jobbade han som kock på en lunchrestaurang

På fritiden umgås han med familjen och barnen eller åker han iväg och fiskar.

Wisam Alkuhaili

Innan Wisam började hos ABK jobbade han som vaktmästare på Nosaby idrottsplats så det är kanske inte så förvånande att ett av hans stora intressen är fotboll. Förutom att heja på sonen som spelat i Nosaby och nu i IFK Hässleholms akademi, hejar han även på Real Madrid.

Wisam jobbar huvudsakligen på Österäng och egna hem och tycker det bästa med jobbet är att kunna jobba ute och de trevliga arbetskamraterna och hyresgästerna.

ABK Bygger och renoverar

Nyproduktion
Östermalms Park - Etapp 1 - 20 lägenheter samt parkeringshus
Åhus, Dammlyckan - 32 lägenheter
Tollarp, Träskon - 12 lägenheter
Stambyte
Albogatan 25-43, Näsby
Tak och ventilationsarbete
Grönbetesv 15-83, Sommarlust
Oxhagsv 31-35, Sommarlust
Ombyggnad
Bibliotek, Gamlegårdens centra
Antonskolan, Österäng
Bar-B-Ko, Centrum
Inre lägenhetsrenovering
20-25 påbörjas kontinuerligt varje vecka.
Illustration av renoverare

Ladda ner numret i PDF